Positieve effecten van buidelen

16-11-2020 | 15:59

Een belangrijke ontwikkeling is het buidelen samen met de baby. De baby wordt hierbij een poosje op de blote borst van de vader of moeder gelegd. Om te zorgen voor rechtstreeks huidcontact tussen ouders en kind, heeft de baby enkel een luiertje aan.

De ouder neemt eerst een ontspannen houding aan op een stoel of bed, waarna de baby op de borst wordt gelegd. Beide worden toegedekt met een deken. Omdat de temperatuur van de ouder voldoende is om de baby warm te houden, is er geen risico op afkoeling.

Buidelen kent vele voordelen:
Bevordert de hechting
Buidelen ondersteunt een veilige hechting, wat essentieel is om je als mens goed te ontwikkelen. Daarom worden baby’s tegenwoordig vrijwel standaard direct na de geboorte op de blote huid van de moeder gelegd. Als dit niet kan omdat een baby bijvoorbeeld te vroeg wordt geboren en medische hulp nodig heeft, wordt dit eerste contact verstoord. Door zodra het wél mogelijk is te gaan buidelen, kan het natuurlijke hechtingsproces worden hersteld. Het geeft de baby het veilige, vertrouwde gevoel en de liefde die hiervoor nodig zijn. Bij ouders stimuleert het ook de aanmaak van het ‘liefdeshormoon’ oxytocine, dat zorgt voor een sterk gevoel van verbondenheid met hun kind.

Stress verlagend
Aanraking zorgt voor een daling van stresshormonen en de aanmaak van kalmerende hormonen. Baby’s die in de couveuse onrustig zijn, ontspannen meestal wel tijdens het buidelen. Ze huilen minder, vallen makkelijker in slaap en slapen dieper. Vaak kunnen baby’s bij medische handelingen en verpleging ook bij de moeder of vader op de borst liggen, zodat ze er minder stress en pijn van hebben.

Stimuleert de borstvoeding?font>
Huid-op-huid-contact stimuleert het natuurlijke gedrag van een baby. Met zijn neus in de buurt van de blote tepel van de moeder herkent hij de geur van melk en leert dat zijn voeding daar vandaan komt. Niets staat hem in de weg om op zoek te gaan naar de tepel en te gaan drinken als hij eraan toe is. Bovendien zorgen de baby’s geur en het huid-op-huid-contact bij d moeder voor de aanmaak van oxytocine, dat de melkproductie op gang brengt.

Stabiele hartslag, ademhaling, temperatuur en bloedsuikerspiegel
Pasgeboren baby’s kunnen hun eigen temperatuur nog niet goed regelen. Daar is het lichaam van de moeder op voorbereid: als de baby bloot op de huid ligt bij de ouder, past de lichaamstemperatuur van de ouder zich aan zijn behoefte aan. De ouder wordt warmer als de baby meer warmte nodig heeft en de temperatuur van de ouder daalt als hij het te warm krijgt. Ook de ademhaling, hartslag en bloedsuikerspiegel worden stabieler door fysiek contact. Liefdevolle aanraking heeft een gunstig effect op de vitale lichaamsfuncties.

Goed voor de ontwikkeling
Geborgenheid zorgt ervoor dat een baby zich fysiek en emotioneel optimaal kan ontwikkelen. Premature baby’s die veel huid-op-huid bij hun moeder of vader liggen komen sneller aan in gewicht. Maar het heeft ook een bewezen positief effect op de hersenontwikkeling en het hormoonstelsel en het verkleint de kans op latere gezondheids- en gedragsproblemen.

Ouder leert je baby kennen
Als de baby zo dichtbij is kun je hem goed observeren. De ouder leert zijn lichaamstaal, manier van bewegen en geluidjes

Houvast en zelfvertrouwen
Is de baby veel te vroeg geboren, dan kan het buidelen troost en houvast geven in een spannende tijd. Je had je de kraamtijd natuurlijk heel anders voorgesteld en het kan een machteloos gevoel geven om je baby in een couveuse te zien liggen, verbonden aan allerlei apparatuur. Met buidelen doet de ouder iets heel essentieels voor de baby, waar de ouder al zijn/haar liefde in kwijt kan. De oxytocine die erdoor vrijkomt maakt bovendien dat je je minder angstig voelt. En de ouder maakt in een roerige kraamtijd hele mooie herinneringen met die fijne knuffelmomenten.