Webcams afdeling Neonatologie

Normal 04c0f15a20fd14af81603c28db31a3f7afea16f6
Project is afgesloten

Een op de tien baby’s wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland. Deze baby’s liggen vaak weken- of maandenlang in het ziekenhuis en lopen risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Zo ook in het Beatrix Kinderziekenhuis.

Ouders voelen zich vaak machteloos, bang en verdrietig als hun baby veel te vroeg of ernstig ziek geboren wordt. Gaat hun kind het redden? En hoe? De artsen en verpleegkundigen van de Neonatologie zorgen zo goed mogelijk voor de baby’s én hun ouders.

Op de afdeling neonatologie liggen pasgeborenen die IC-zorg nodig hebben. Gevolg hiervan is dat moeder en kind kort na de geboorte gescheiden worden. Dit is een risico voor een verstoorde moeder-kind hechting. Een manier om jonge ouders hierin enigszins te ondersteunen is het aanbieden van een zogenaamde webcam, waarbij zij op afstand via een camera met netwerkverbinding hun kind kunnen zien. Ook kunnen andere familieleden (grootouders, broertjes/zusjes) zo meer betrokken worden bij de situatie van ouders.

Zo’n twintig jaar geleden lagen kindjes nog dag en nacht in het volle licht: belangrijk, want de verpleegkundige wilde het kind kunnen zien. In die tijd werd nog niet zoveel aandacht besteed aan comfort van de baby. Nu is dat minder noodzakelijk door de continue monitoring van de baby’s en we weten dat je baby last heeft van te veel licht. Te veel licht en plotselinge veranderingen in de hoeveelheid licht kunnen stressvol zijnvoor de baby en dat heeft gevolgen voor zijn gedrag, zijn stabiliteit, het bioritme, het slaap/waakritme en zelfs op de groei en de hechting.

Tegenwoordig worden de couveuses afgeschermd met hoezen en open bedjes hebben vaak een hemeltje dat dichtgevouwen kan worden. Deze hoezen schermen het kind af van licht prikkels waardoor het rustiger is.

Door het afschermen van de couveuses is het helaas niet meer mogelijk om gebruik te maken van reguliere webcams. Aangezien we ouders wel graag de mogelijkheid willen geven om ook vanuit huis “dichtbij” hun baby te zijn, willen we op de afdeling Neonatologie speciale webcams plaatsen die ook te gebruiken zijn als de couveuses afgeschermd worden. Een soort nachtkijkers.

Naast de camera’s hebben we een webapplicatie nodig om de baby’s in de couveuses te kunnen monitoren. Deze applicatie is met name bedoeld voor de ouders van de baby. De ouders kunnen met deze webapplicatie hun baby zien via beschikbare “video”feed.Barbara Baijens-Vrij

b.p.baijens-vrij@umcg.nl

0503614830