Live muziektherapie bij extreem vroeggeborenen

van totaal € 67.621 (0%)

Als kinderen geboren worden voor de 30ste week van de zwangerschap, vindt een belangrijke fase in de ontwikkeling van het brein buiten de baarmoeder plaats. Vroeggeboorte heeft grote gevolgen voor de neurologische ontwikkeling van het kind. Ondanks de grote medische en technologische vooruitgang in de neonatologie, blijven ontwikkelingsproblemen in deze groep een belangrijke uitdaging. Om het comfort van het kindje te verhogen en een normale ontwikkeling te bevorderen is de afdeling IC Neonatologie van het Beatrix Kinderziekenhuis als eerste ziekenhuis in Nederland begonnen met muziektherapie.

Muziektherapie
Sinds 2018 kunnen pasgeborenen in het Beatrix Kinderziekenhuis op de IC Neonatologie muziektherapie krijgen. Muziektherapie zorgt er voor dat het zenuwstelsel van de te vroeg geboren baby’s beter gaat functioneren. Ook werkt het kalmerend en stimulerend voor hen. Muziektherapie is veilig toepasbaar en zowel ouders als verpleegkundigen beschouwen het als waardevolle toevoeging aan de zorg. De muziektherapie is live en wordt door een erkende muziektherapeut gegeven.

Onderzoek
Uit onderzoek blijkt dat de muziektherapie een positief effect heeft op de kwaliteit van de bewegingen van de pasgeborenen. Ook bleek het effect te hebben op de activiteiten van het brein van de kinderen; het brein kon zowel actiever als juist minder actief worden tijdens de muziektherapie. Verder bleek dat de hoeveelheid zuurstof in het brein tijdens de muziektherapie minder schommelde dan ervoor en erna. 

Doel
De afdeling IC Neonatologie van het Beatrix Kinderziekenhuis wil met dit belangrijke en waardevolle project bereiken dat de zorg voor de allerkleinste kindjes nóg beter wordt. Er wordt al veel gedaan aan zorg die gericht is op het verbeteren van de ontwikkeling van het kind en muziektherapie draagt hier aan bij. Op deze manier werken we aan onze missie, namelijk het gezond ouder worden van deze jongste generatie.

Bekijk alle
01-07-2024 | 14:09 Wat een mooi initiatief! Hopelijk hebben de kleintjes er veel baat bij en kunnen ze zich goed ontwikkelen.
19-06-2024 | 17:44
26-01-2024 | 13:02 Onze dochter is ook extreem prematuur geboren en heeft veel gehad aan de muziektherapie
31-12-2021 | 10:39
27-11-2021 | 16:44