Muziektherapie afdeling Neonatologie

van totaal € 67.621 (0%)

Elk jaar liggen ruim 500 pasgeboren baby's op de intensive care neonatologie van het Beatrix Kinderziekenhuis UMCG. Kwetsbare kindjes, vaak ernstig ziek, veel te vroeg geboren, nog geen kilo zwaar. Hun hersenen zijn nog onrijp en kunnen door stress en pijn beschadigd raken.Om hun stress te verminderen krijgen deze pasgeboren baby’s vanaf nu live-muziektherapie: een muziektherapeut speelt aan bed zachtjes muziek.

Muziektherapie is een nieuwe ontwikkeling die gunstige effecten laat zien bij de behandeling van bijvoorbeeld dementie en verschillende psychiatrische aandoeningen. Er zijn aanwijzingen dat live muziektherapie gunstig is voor zieke pasgeborenen. De afdeling Neonatologie wil het in samenspraak met ouders op verschillende manieren aanbieden aan de kinderen. Het kan via een slaginstrument waarbij met ritme hartslag en ademhaling van de baby gevolgd wordt om deze te stabiliseren, wat minder stress geeft. Daarnaast met een ‘oceandisc’, waarbij geluiden zoals het kind die in de baarmoeder hoort, worden nagebootst. Ook kan de muziektherapie er uit bestaan om slaapliedjes te zingen en met gitaar te begeleiden, om te proberen om daarmee de baby wat rustiger te krijgen.

We weten bijvoorbeeld dat ongeveer de helft van de te vroeg geboren kinderen zich minder goed ontwikkelt wat betreft motoriek, gedrag en verstandelijk functioneren. Daarnaast heeft een vroeggeboorte en opname op de afdeling Neonatologie ook enorme gevolgen voor de ouders. Ook zij maken een periode door tussen hoop en vrees, niet alleen tijdens de opname, maar ook daarna. De stress die daarmee gepaard gaat, kan ongunstig uitpakken voor een goede ontwikkeling van hun kind. Het medisch en verpleegkundig team van het Beatrix kinderziekenhuis heeft daarom oog voor het zo veel mogelijk reduceren van stress en ongemak bij onze patiëntjes en hun ouders. Wij denken wij dat dat nog beter kan door gebruik te gaan maken van muziek therapie op de afdeling Neonatologie.