Minder stress voor ouders met een zieke baby

Afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
Streefbedrag behaald
van totaal € 38.000 (100%)

Jaarlijks worden in Nederland 5000 baby’s opgenomen op de Intensive Care voor pasgeborenen, omdat ze te vroeg, te klein of ziek geboren zijn. Deze baby’s moeten na de geboorte soms weken- of maandenlang worden opgenomen. Ouders ervaren tijdens en na deze opname veel zorgen, angst en stress.

Stress en angst bij ouders kan de hechting tussen ouders en kind beïnvloeden. Wanneer ouders en kinderen goed gehecht raken, voelt het kind zich veilig, groeit het op met vertrouwen en durft het de wereld te ontdekken. Problemen in de hechting kunnen de ontwikkeling van het kind verstoren. Veel van deze kinderen hebben al een hoger risico op ontwikkelingsproblemen. Het is daarom voor deze kinderen extra belangrijk om goed te hechten en om stabiliteit binnen het gezin te ervaren.  

De afdeling Neonatologie van het Beatrix Kinderziekenhuis wil samen met ervaringsdeskundige ouders onderzoeken hoe vaak stress en angst bij deze ouders voorkomt en hoe en wanneer ouders hierin het beste ondersteund kunnen worden. Zo bereiken we meer stabiliteit in het gezin, een betere hechting en een betere ontwikkeling van het kind.

 

Bekijk alle
22-04-2022 | 13:21