Groningse kinderhartmissie Paramaribo 2023

Afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
van totaal € 20.000 (59%)

Als vervolg op de missie in 2022, gaan ook dit jaar medewerkers van het UMCG en Beatrix Kinderziekenhuis naar Paramaribo, Suriname om hartoperaties bij kinderen uit te voeren. Suriname zelf heeft geen kinderhartchirurgie, waardoor soms goed behandelbare hartaandoeningen bij kinderen kunnen leiden tot blijvende schade. Met deze missie brengen we de 75 jaar ervaring van Groningen binnen de kinderhartchirurgie naar Suriname. Het team zal in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) de kinderen opereren en voor de nazorg zorgen.

Voor de prijs van één operatie over de grens kunnen nu 7 kinderen geopereerd worden in Paramaribo zelf. Een ander belangrijke voordeel is dat de kinderen niet hoeven tereizen en dicht bij huis en de familie blijven. Het hebben van een aangeboren hartafwijking heeft een grote impact op een kind en het hele gezin. Bij een uitzending is een kind en een deel van het gezin vaak wekenlang van huis in een vreemde omgeving. Nu we ze in Paramaribo opereren zijn vriendjes en familie in de buurt en kan ook de rest van het gezin hun dagelijkse dingen (school/werk) blijven doen tijdens de periode van nazorg.

De aanwezigheid van de Groningse professionals is daarnaast een mooie gelegenheid om elkaars ervaring en kennis te delen. Een onderwijs sessie in het AZP, samen met de Surinaamse collega’s, is dan ook een belangrijk onderdeel van ons concept en draagt bij tot een duurzaam effect op de kwaliteit van kinder(hart)zorg.

Deze missie bespaart Suriname veel geld, maar alsnog zijn de kosten hoog. Graag willen wij het AZP in de bekostiging ondersteunen. 

Bekijk hier het NOS Jeugdjournaal item dat in 2022 werd gemaakt over de kinderhartmissie: Nederlandse artsen opereren Surinaamse Maroeshka aan haar hart

Contact
Dr. Ryan Accord, kinderhartchirurg Beatrix Kinderziekenhuis/UMCG
r.e.accord@umcg.nl

 

Bekijk alle
03-11-2023 | 08:54 Beste .. Mijn dochter van 30 jaar heeft vorig jaar een open hartoperatie ondergaan vanwege een aangeboren hartafwijking. Ik weet dus wat het betekent als je dit meemaakt. Verder heeft mijn zoon gewerkt als arts op de spoedeisende hulp van het Ac Zh in Paramaribo. Wij voelen ons dubbel verbonden met jullie prachtige werk daar voor de kinderen. Veel succes, Marion van Noesel
10-10-2023 | 08:37
05-10-2023 | 14:03
28-09-2023 | 14:22
28-09-2023 | 14:17