Wat vroege genveranderingen ons vertellen over te vroeg geboren baby’s

Wat als we al in de eerste weken van het leven kunnen zien hoe een kind zich zal ontwikkelen? In dit bijzondere onderzoek duiken we in de wereld van epigenetica, de manier waarop onze genen zich aan- of uitzetten, zonder dat onze DNA-code verandert. Die veranderingen, onder andere via een proces dat DNA-methylatie heet, worden sterk beïnvloed door de omgeving. En juist bij te vroeg geboren baby’s is die omgeving allesbehalve normaal.
In plaats van nog veilig in de baarmoeder te groeien, liggen deze kwetsbare baby’s in een intensieve zorgomgeving. Dat kan invloed hebben op hun genwerking. We weten al dat de methylatiepatronen bij prematuren afwijken van die bij op tijd geboren baby’s. Maar welke factoren zorgen daarvoor? En wat betekent dat voor hun gezondheid op de lange termijn?
Met dit onderzoek willen we daar antwoord op geven. We volgen 150 baby’s die geboren zijn vóór 30 weken zwangerschap. In de eerste levensweken verzamelen we bloed en ontlasting van de baby’s, en ook een monster van de moeder. We kijken naar:
zwangerschap en geboorte (zoals zwangerschapsduur en complicaties),
medische behandelingen en voeding,
de darmbacteriën van moeder en kind,
sociaaleconomische omstandigheden en leefstijl van de moeder.
Daarnaast volgen we de ontwikkeling van de baby’s op 3 maanden en 2 jaar. Door deze gegevens te combineren, hopen we te begrijpen hoe vroegtijdige invloeden op het DNA effect hebben op groei, gezondheid en ontwikkeling.
Waarom dit belangrijk is
Deze kennis kan ons helpen om betere zorg te bieden aan te vroeg geboren kinderen. Door te weten welke invloeden echt verschil maken, kunnen we behandelingen aanpassen en gezondheid op de lange termijn verbeteren.
Samen maken we dit onderzoek mogelijk.