Hoe veilig is Kaftrio voor baby’s in de buik?

Kaftrio is een baanbrekend medicijn voor mensen met taaislijmziekte (Cystic Fibrosis). Dankzij dit middel leven patiënten langer én beter. We zien zelfs dat steeds meer vrouwen met CF zwanger worden. Een prachtige ontwikkeling, maar wat betekent dit voor hun baby?
Kaftrio kan via de moeder ook bij de baby terechtkomen. Wat we nog niet goed weten, is hoeveel van het medicijn de placenta passeert en of dit schadelijk is. Stoppen met Kaftrio tijdens de zwangerschap is vaak geen optie, omdat de gezondheid van de moeder dan snel achteruitgaat, en dat is ook niet goed voor de baby.
Daarnaast biedt Kaftrio misschien zelfs kansen om CF al vóór de geboorte te behandelen. Sommige baby’s met CF krijgen namelijk een darmverstopping (meconium ileus) in de buik. Als Kaftrio via de moeder al in de baarmoeder werkt, kunnen we mogelijk ernstige problemen voorkomen. Maar is dat veilig? En hoe bepaal je de juiste dosering?
In dit onderzoek gaan artsen en onderzoekers in vier stappen uitzoeken hoeveel Kaftrio bij de baby terechtkomt, wat het effect is op de placenta én of we veilig kunnen voorspellen hoe het medicijn zich verspreidt in het lichaam van zwangere vrouwen.
Help je mee dit belangrijke onderzoek mogelijk te maken?