Dagboek van een bijna marathonloper - 2

22 juni 2020 14:37

Over 131 dagen is het zover. De marathonorganisatie zegt nog steeds er vanuit te gaan dat het doorgaat.  Super spannend! 

Ondertussen train ik lekker rustig door. Van tevoren had ik bedacht tot en met juni "fit te blijven" en in ieder geval maandelijks een halve marathon te lopen. Pas vanaf juli gaan de kilometers omhoog. 3 maanden marathontraining, en dan in oktober afbouwen. Dat komt praktisch neer op 1 a 2 lange duurlopen per maand. Eentje op een niveau dat ik al ken (18-20 km), die andere om de grenzen te verleggen. 24km, 28km, 30km... ik kan me er totaal nog niets bij voorstellen. Wat een takke eind! 

Gister liep ik mijn maandelijkse halve marathon. In Groningen. Een rondje Hoornsemeer - Onlanden - Peize - Paterswoldsemeer - Helpman. Sinds maart was dit mijn vierde halve marathon. Dat is wel even wat anders dan wat ik gewend was: 1 per jaar! Die lange afstanden zijn voor een van nature korte afstandenloper als ik, iedere keer opnieuw wennen. Dat gevoel na een kilometer of 18 er helemaal klaar mee te zijn, ik heb het nog steeds iedere halve marathon opnieuw. Dat je denkt: ik heb het hartstikke leuk gehad, genoten tot en met, maar nu is de koek op. Ik wil liggen, ik wil ranja, en ik wil friet. Mijn hoofd maximaal op standje nukkig. En dan moet je nog bijna 20 minuten.. en dat voelt als een uur! Hoe zal dat met een hele gaan? Heb je dat gevoel dan meerdere keren? Of schuift dat moment gewoon op? 

Groot geluk tijdens die halve marathons is het gezelschap van loopmaatjes! Met loopmaatje Lieke liep ik de halve van Haren in maart, Esmé vergezelde me op onze zelfverzonnen halve marathons in april (Groningen), mei (Friese kant van het Lauwersmeer) en juni (Peize). Een hele fijne aanvulling op muziek en podcasts, en leuk om te kunnen bijkletsen. Ook helpt het felroze sponsorshirt van het Beatrix Kinderziekenhuis enorm mee! Ik hoop dat het nog mogelijk wordt om met alle lopers voor het kinderziekenhuis nog een training te kunnen doen in Nederland. Super vrolijk in zo'n roze colonne reclame aandacht vragen voor de zorg voor zieke kinderen. Lijkt me top! 

In mei deed ik een 100km challenge om te zien hoe ik het zou verdragen om binnen een maand 100 kilometers te maken. Dat ging verrassend makkelijk! En de bonus is om steeds weer op nieuwe plekken in de natuur hard te lopen. Rondom Groningen nieuwe dorpjes te leren kennen, maar ook op andere plekken de natuur in te gaan. Voor alle hardlopers en wandelaars, ik kan inmiddels een soort ouwelullen ANWB gids beginnen met de mooiste routes. Matchende ANWB jacks niet inbegrepen :-) in juli en augustus wil ik op de Wadden gaan lopen en hardlopend Twente en Salland meer verkennen, waar ik van origine vandaan kom. 

En dan staat juli voor de deur.. de maand waarin de kilometers voor het eerst omhoog moeten. Best spannend. Ondertussen loopt het sponsorbedrag lekker op. Vooral de wijnactie onder het motto "jij drinkt, ik ren" gaat lekker. De doosjes wijn rennen de deur uit! Wil jij ook een doosje rood of wit kopen en daarmee de stichting Vrienden van het Beatrix Kinderziekenhuis steunen? Stuur me dan een berichtje op aileenvdneut@hotmail.com. 

Op naar de NY marathon!